Umjetnik Rikardo Druškić novac od izložbe “Buđenje svijesti” donira udruženju Pomozi.ba

March 22, 2021 / Uncategorized / 0 Comments /

Nastavak ciklusa izložbi “Buđenje svijesti” umjetnika Rikarda Druškića je završen i riječ je o humanitarnom projektu u okviru kojeg će skupljeni novac od 4.000 KM biti doniran organizaciji Pomozi.ba.

Kako je za Klix.ba kazao umjetnik Rikardo Druškić, “Buđenje svijesti” je projekt kroz koji umjetnost služi kao generatori pozitivnih društvenih promjena. Zasnovan je na povezivanju različitih pojedinaca i organizacija za stvaranje kulturne platforme kroz koju se promišlja o pozitivnim društvenim vrijednostima.

“Cilj ove priče je jačanje svijesti na svim nivoima i razvijanje empatije, solidarnosti, ljubavi i poštovanja kao temelja zdravog društva. Umjetnost je put oplemenjivanja društvene stvarnosti i medij koji pomaže da se svaki glas našeg društva čuje. ‘Buđenje svijesti’ je ciklus kojeg sam pokrenuo prije dvije godine, ali sam ga kasnije počeo svjesno ponavljati i ubacivati u razne druge projekte na kojima sam radio”, kazao je Druškić.

Rikardo Druškić i Elma Hodžić
Rikardo Druškić i Elma Hodžić

Jedan od ovakvih projekata bile je i ranija izložba iz ovog ciklusa.

“Nju sam na početku pandemije organizovao sa kolegama Elmom Hodžić i Dinom Aganovićem, a u saradnji za Pomozi.ba. Projekat je imao izvanredan odaziv, jer smo na kraju skupili preko 5.000 KM, a u kampanju se uključila EU, njen predsjedavajući Johann Sattler, švedska ambasadorica u BiH Johanna Stromquist, te mnogi drugi ljudi dobre volje”, kazao nam je Druškić.

Djelo Hane Dujmović
Djelo Hane Dujmović

Ove godine, kako je naglasio, on i njegova kolegica Elma Hodžić, odlučili su izložiti i pokazati radove tri mlade i talentovane umjetnice – Rebeke Abdagić, Hane Dujmović i Eldine Kožljak.

Djelo Rebeke Abdagić
Djelo Rebeke Abdagić

“Nakon što smo stupili u kontakt s njima, ja sam imao online sastanak sa IT kompanijom Mistral, koja je pristala da bude dio projekta. Mistral je tako u sklopu novogodišnjih praznika svojim uposlenicima poklonio 80 radova, digitalno printanih i uramljenih – djela naše tri umjetnice. One su pristale svojim radom podržati ideju, bez honorara. Mistral je odlučio učestvovati sa 4.000 KM, koji će nakon što se oduzmu troškovi produkcije biti uplaćeni na račun udruženja Pomozi.ba”, pojasnio nam je Rikardo.

Djelo Eldine Kožljak


0 Comments

Podijelite vaše mišljenje.

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Leave a Reply