Biografija

Rikardo Druškić rođen je 1990. godine u Zagrebu, a skoro čitav život živi u Sarajevu. Još kao srednjoškolac počeo se baviti crtanjem primarno u oblasti ilustracije i digitalne umjetnosti.

Od 2009. godine do danas, Rikardo Druškić etablirao se u mladog plodotvornog umjetnika koji iza sebe ima oko tri stotine radova, koje je izlagao u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Mostar), ali i diljem svijeta – New York, Miami, Los Angeles, Taiwan.

U aprilu 2014. godine Rikardo Druškić plasirao se u finale takmičenja Art Revolution Competition u Taipei. Tri mjeseca kasnije, u julu 2014., njegovi radovi “Madness Continuous” i “Depth” odabrani su od strane globalne platforme za promociju savremene umjetnosti see.mee koja ova dva rada prikazuje na ekranima čuvenog Times Square-a u New Yorku. U oktobru 2014. godine Druškić je proglašen jednim od pobjednika grupne izložbe u New York-u, Gallery 25N.

U septembru 2014. godine u Galeriji Boris Smoje u Sarajevu Druškić prvi put svoje radove izlaže u sklopu samostalne izložbe “Priče o ljubavi”. Nakon Sarajeva, izložba je postavljena i u spomen kući Svetozara Ćorovića u Mostaru.

U novembru 2014. Druškić svoje radove izlaže u sklopu grupne izložbe “Zid” u Historijskom muzeju u Sarajevu, te “Post-izborna trauma” u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Početkom 2015., Druškićev rad “Madness Continues” osvaja drugo mjesto na takmičenju “Imaginacija” u organizaciji američkog časopisa za nauku i umjetnost Mind Magazine.

U julu 2015., Druškić učestvuje u izradi vizuala na fasadi Historijskog muzeja BiH, a u povodu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

U augustu 2015. Druškićev rad “Početak” osvaja prvo mjesto u kategoriji apstraktne umjetnosti na međunarodnom takmičenju vizualne umjetnosti Art-Competition.net.

U istom periodu Druškić se pridružuje art akciji „Vizuali za Muzej“ interpretirajući temu “Zemaljski muzej BiH”. Vizuale koji su nastali u svrhu ove kampanje umjetnici su poklonili Muzeju za izradu prigodnih promotivnih materijala.

U sklopu druge samostalne izložbe pod nazivom “Gdje je izlaz?” Druškić izlaže u galeriji savremene umjetnosti “JAVA” u junu 2015. u Sarajevu.

Dvadeset Rikardovih radova bilo je izloženo i u Los Angelesu u Centru za digitalnu umjetnost – Los Angeles Center for Digital Arts (LACDA).

Druškić je i autor ilustracija za zbirku poezije pod nazivom “Tjeskoba” autora Zdravka Ostojića.

Veliko zanimanje za slikanje murala i uličnu umjetnost osiguralo mu je i učešće na Festivalu Ulične Umjetnosti (FUU) u Sarajevu i Street Art Festivalu u Mostaru, unutar kojih svoje stvaralaštvo prenosi u javni prostor kroz streetart.