“Buđenje svijesti – buđenje iz izolacije”

July 19, 2020 / Uncategorized / 0 Comments /

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine sinoć je predstavljena izložba “Buđenje svijesti – buđenje iz izolacije” autora Rikarda Druškića. Kako navode iz muzeja, cilj ove izložbe, pored predstavljanja Druškićevih radova, jeste afirmacija Historijskog muzeja BiH i drugih institucija kulture kojima se smanjio broj publike i korisnika zbog pandemije korornavirusa.

Iz Historijskog muzeja navode kako buđenje svijesti u ovom kontekstu označava i buđenje svijesti građana o kulturi, ali i o važnosti odlaska u kulturne institucije, pogotovo u ovim teškim trenucima. Sav prihod od ulaznica bit će korišten kao pomoć Historijskom muzeju BiH.

Kustosica Historijskog muzeja Elma Hodžič kazala je za AA kako je “Buđenje svijesti, buđenje iz izolacije” naziv humanitarne akcije koju je tokom pandemije pokrenuo umjetnik Rikardo Druškić, s ciljem prikupljanja sredstava za pomoć ugroženim kategorijama stanovništva.

Drugi aspekt ove izložbe jeste i pomoć muzeju, buđenje muzeja iz izolacije. Odlučili smo se da vrlo dinamičnim bojama Rikarda Druškića ponudimo našoj publici neke nove i drugačije sazdržaje i da na taj način osvijestimo koliko je zapravo važan muzej kao prostor za drušvena buđenja i za liječenje društvenih kriza”, kazala je Hodžić.

Govoreći o djelima autora, dodaje kako se Druškić najčešće bavi apstrakcijom te kako njegov likovni rukopis vrlo specifičan jer se najčešće obraća jednom vrlo širokom emotivnom spektru publike.

Mi smo se odlučili da izložbu preselimo u muzejski prostor kako bi njegovi radovi u svom fizičkom obliku bili predstavljeni što široj publici i kako bi muzej postao jedan prostor dijaloga susreta i kako bi nam muzej pomogao da se konačno sretnemo i počnemo razgovarati o našim problemima”, kazala je Hodžić i dodala:

“Ciklus koji je Druškić predstavio ovom izložbom pokazuje mnogostrukost emocija i pojava u kojima nam se obznanjuje ljudska priroda – ali i priroda uopćeno. Svaki pokret kao da je zbir mnogobrojnih pokreta. Svaka emocija kao da je kolekcija svih emocija, posložena u valerima, rastvorena u svim potencijalnim gradacijama. Nadamo se da ćemo Druškićevim dinamičnim koloritom privući muzejsku publiku svih generacija”, pojašnjavaju ih Historijskog muzeja BiH.

Kroz izložbu je predstavljena replika jedrilice iz Drugog svjetskog rata koju je Rikardo Druškić oslikao. Replika je kao dio muzejskog mobilijara bila oštećena, a sada je popravljena i pretvorena u umjetničko djelo.

Izložba će biti dostupna publici do kraja juna 2020. Muzej je otvoren svakim danom od 9 do 21 sat.

 

104433339_3032611423519827_4478048553207598020_n0 Comments

Podijelite vaše mišljenje.

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Leave a Reply