Suscitans conscientia (Buđenje svijesti)

November 19, 2018 / Uncategorized / 0 Comments /

Suscitans conscientia (Buđenje svijesti) je rad koji je nastajao u protekla dva mjeseca kao plod mog bunta i revolta koji je u posljednje vrijeme doživio svoj vrhunac.
Svakodnevno smo svi svjedoci situacije u kojoj živimo – sistem kreiran tako da iz njega izlaza nema, krojen tako da se čovjekov duh i tijelo osjećaju stalno testiranim. Uprkos lošoj situaciji, pogrešno bi bilo odustati. Stoga, na nama je svima da u domenu svojih mogućnosti djelujemo po tom pitanju.
Rad „Suscitans conscientia“ (Buđenje svijesti) predstavlja sistem u kojem živimo – zamršen, zapetljan, komplikovan , težak za shvatiti i za iz njega izaći. Raznim simbolima pokušao sam opisati ne samo sam sistem, već i čovjekovo stanje uma i svijesti dok unutar istog živi. Unutar njega prikazani su međuljudski odnosi, naša svakodnevnica, naša prošlost ali i naša budućnost, barem onakva kakvom je ja zamišljam. Ona nije svijetla, ali pogrešno bi bilo predati se i ne raditi ništa. Prvi korak, po mom mišljenju, jeste da se mi počnemo mijenjati – da budemo bolji ljudi, bolji sugrađani, braća, sestre, prijatelji…
U svima nama postoji dobro i loše. Odluke koje donosimo u životu nas čine dobrim ili lošim ljudima. U našem okruženju je jako puno loše energije, ljubomore, zavisti, mržnje. Takve emocije upravo nastaju kao plod ličnog nezadovoljstva, one hrane najsitije dijelove ljudskog bića. Kolektivna svijest našeg društva je na niskom nivou – empatije i osnovnog poštovanja prema drugome kao da nema. Postali smo malodušni. Zadovoljavamo se sitnim stvarima i površnim emocijama. Zato kažem, prvi i osnovni korak za promjenu stanja, za početak buđenja svijesti, je pogled unutar sebe i traženja dobra u sebi. Tek onda, kada podignemo ličnu svijest na jedan viši nivo moći ćemo kolektivnu da mijenjamo, što je prvi preduslov za velike promjene.

Sada ću vas upoznati sa tehničkim generalijama ovog djela.
Ovo je moj najveći rad, rad na kojem sam najduže radio. Dug je 6 metara a visok skoro 2, bila su mi potrebna 44 dana da ga završim.
Rađen je tehnikom ink on canvas, na njemu je preko 1000 različitih likova. 



0 Comments

Podijelite vaše mišljenje.

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Leave a Reply