Berlin mi je pored Sarajeva najveća inspiracija

November 18, 2018 / Uncategorized / 0 Comments /

Njegovi  radovi se mogu vidjeti na  ekranima čuvenog njujorškog  Times Square-u  ili u Centru za digitalnu umjetnost u Los Angelesu.U Sarajevu, Mostaru,  Konjicu, Cazinu mnogi poznaju umjetnost  Rikarda Druškića, prije svega njegove murale, zidne slike, koje  su nastajale u okviru različitih uličnih festivala. Ovaj 27-godišnji umjetnik koji je rođen u Zagrebu, cijeli svoj život  je proveo u Sarajevu. Ono mu je, kaže najveća inspiracija, a nakon njega slijedi Berlin. Njemački glavni grad ga je, dodaje, uvijek posebno fascinirao, zbog svoje istorije, prije svega zbog Berlinskog zida koji je djelimično bio jedan dugački  mural. Stoga mu je životna želja bila da svoju prvu samostalnu izložbu van granica Bosne i Hercegovine organizuje u njemačkom glavnom gradu. I ta mu se želja napokon ispunila. U galeriji Mainoeuvre u berlinskoj četvrti Schoeneberg berlinska publika može  do 11. januara iduće godine vidjeti njegovih 35 djela.

Galeriju Mainoeuvre i njenog vlasnika Zorana upoznao savim slučajno

Da postoje neke sudbinske, kosmičke veze, u to je Rikardo Druškić, sasvim siguran. Kada je u maju mjesecu boravio u Berlinu, tražio je izložbeni prostor  koji bi bio „pravi okvir” njegovim radovima. Kada je prolazio pored prostorija galerije Mainoeuvre bio je oduševljen. Zapisao je E-mail adresu galeriste i poslao mu poruku u kojoj se predstavio i izrazio želju da upravo tu postavi svoju prvu međunarodnu samostalnu izložbu. Odgovor  je došao brzo, u potpisu Zoran Stevanović.  Umjetnik, rođen 1979. godine  u Zürichu,  kao dijete gastarbajtera porijeklom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, je prije sedam godina  doselio u Berlin i nedavno i sam ostvario svoj  životni san, otvaranjem  galerije koja je ujedno i centar  za različite druge performanse. Stevanović je otišao u Sarajevo, vidio radove Rikarda Druškića i odlučio da ih postavi u Berlinu.

Berlinska publika fascinirana „intrigantnom  jednostavnošću”  izloženih slika

Druškovićevi radovi odišu farbama, neobičnim razigranim motivima i  na prvi pogled izgledaju  skoro naivno. To je njegov cilj, objašnjava harizmatični Sarajlija, njegovo bavljenje umjetnošću je također počelo naivno, na školskim časovima, na kojima je iz dosade počeo crtati neke izmišljene likove, plodove njegove djetinjske mašte. Tvrdi da se rodio umjetnikom i da je bilo samo pitanje vremena kada će to i postati. Međunarodni uspjeh ovog autodidaktika, Rikardo Druškić naime nikada nije pohađao akademiju, pokazuju da je imao pravo. Druškić je dosada, u sklopu grupnih izložbi, izlagao u New Yorku, Miamiu, Los Angelesu te u Taiwanu. Nosilac je međunarodnih priznanja, između ostalog i prvog mjesta u kategoriji apstraktnih umjetnika na internacionalnom takmičenju vizualne umjetnosti Art.Competition.net.

Globalna platforma za promociju savremene umjetnosti see.me je odlučila da njegova dva rada prikazuje na uličnim ekranima čuvenog njujorškog trga Time Square-a, a britanski Guardian ga u tekstu o Sarajevu,  ocjenjuje „najboljim  domaćim modernim mladim umjetnikom “.

Pohvale mu laskaju ali zna da mora još mnogo da uči

Neki kritičari u  radovima Rikarda Druškića prepoznaju uticaje Paula Kleea ili  kubiste Pabla Picassa, no Rikardo kaže da on sam najviše voli Hyernomusa Boscha, čuvenog holandskog slikara renesanse. Reinterpretacija njegovog najpoznatijeg djela „Vrt ovozemaljske naslade” ga je inspirisala da naslika i neke svoje verzije  drugih slika od istorijskog značaja . No, najviše vole te nekakve dječje motive, njihovu naivnost i iskrenost. Mladi sarajevski ilustrator i slikar stoga rado citira i njemačkog filozofa i psihoanalitičara Ericha Fromma te kaže da je „on sam svoje dijete u sebi  i zadržao”. Stoga voli i da radi  sa djecom i za djecu, između ostalog je ilustrirao za prvi Mali MESS, program za djecu uglednog  međunarodnog pozorišnog festivala . Svoju intrigantnu jednostavnost će, ističe, i dalje njegovati. Nakon izložbe u Berlinu, planira još dvije međunarodne izložbe, u Italiji i Portugalu. 2 1



0 Comments

Podijelite vaše mišljenje.

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Leave a Reply