Rikardo u pozorištu

Nakon što je prošle godine oslikao mural na zidu Pozorišta lutaka, u sklopu Street Art Festivala u Mostaru, pozorište je postalo gotovo slikarska tehnika.

Pozorište lutaka Mostar osnovano je prije 65 godina u bivšoj jevrejskoj sinagogi u mostarskom naselju Brankovac, koju je Jevrejska opština Mostar ustupila Pozorištu lutaka i to samo i isključivo za tu namjenu.

Spoj dviju umjetnosti, pozorišta i slikarstva, nastavlja se kroz ilustraciju postera za prvi Mali MESS, program za djecu Festival MESS i predstavu “Bajka o ribaru i ribici” u režiji Saše Peševskog koja je izvedena u Pozorištu mladih u Sarajevu.

Bajka o ribaru i ribici je vizuelno šarolika, glumački dinamična i puna humora. Ova scenska adaptacijapoznate bajke ruskog pisca Aleksandra Sergejeviča Puškina, u današnje izrazito materijalističko doba, djecu uči kako ne mogu uvijek imati ono što požele i kako pohlepa i nezasitnost na koncu uvijek dovode do propasti.

segor.jpg

Pozorište mladih naziv je i Rikardovog rada koji je bio uvertira za veliki mural “Magični dvorac” u auli Pozoršta mladih.

“Magični dvorac“ svojevrsna je vizija Rikardovog poimanja Pozorište mladih Sarajevo i njegove funkcije u u kontekstu svakodnevnog života, ističući njegov značaj u razvoju djeteta. Neobojeni, bijeli i neispunjeni likovi s lijeve i desne strane pričaju nam kakav je to svijet bez pozorišta. Međutim, njihovo postojanje nije bezizlazno, jer centralni dio rada ujedno je i rješenje koje autor sugeriše – ulazak u svijet pozorišta, igre i mogućnosti, mašte i kreacije. Svijet u koji su svi dobrodošli. Svijet koji poznaje, uvažava i njeguje različitosti. Svijet koji se ne boji drugačijeg.

Namjera autora je pozvati ne samo djecu, već i mlade ljude da budu slobodni i nesputani u izražavanju svoje individualnosti, da vjeruju u sebe, da uvažavaju jedni druge, da se udružuju i stvaraju lijepe stvari. A pozorište nam sve to omogućava.