Djela Rikarda Druškića koja su obilježila 2016. godinu

January 8, 2017 / News / 0 Comments /
Djecije radosti

Ukratko, od teatra do auto-industrije, proteklu godinu obilježili su brojni umjetnički projekti. No, krenuli smo od pokretanja virtualne galerije www.rikardodruskic.com u kojoj posjetioci mogu pogledati oko stotinu radova, od kojih je blizu 40 nastalo u protekloj godini.

15683435_10154704586251203_662908921_n

U mjesecu aprilu britanski Guardian u reportaži o Sarajevu donosi priču o Rikardovoj umjetnosti pod naslovom “najbolji lokalni umjetnik”, a nedugo zatim i online platforma za promociju savremene umjetnosti Slippery Edge, te italijanski časopis za kulturu i umjetnost Positive Magazine.

Početak ljeta obilježio je mural u sarajevskom naselju Šip koji je Rikardo oslikao zahvaljujući inicijativi stanara. Tokom godine Rikardo je oslikao desetak murala, učestvovao na Street Art Festivalu u Mostaru, zaključivši godinu sa jedinstvenim muralom “Magični dvorac” u auli Pozorišta mladih.

Mural Sip

Mural Pozoriste mladih

Druga polovina godine donosi nekoliko izuzetnih plakata: ilustracije plakata za Mali MESS i predstavu “Bajka o ribaru i ribici” u režiji Saše Peševskog, dok rad “Čudesna šuma” krasi vizuale festivala Javorwood.

collage

 

Početak jeseni donosi novu sezonu emisije “Konačno petak”, a novi enterijer studija B krasi mural “Ritam” i slika “Proces metabolizma žute žirafe”.

Zanimljiv spoj umjetnosti i auto-industrije ostvaruje s kompanijom Porsche Sarajevo, koja je u saradnji s Rikardom Druškićem, upriličila izuzetan umjetnički događaj u Sarajevo City Centru.

Seat BiH

Rikardo u ovom periodu izlaže svoje radove i u sklopu više umjetničkih inicijativa, poput  “Add to cART”, Art Pop-Up Show i Creative Industry Resort.

Kraj godine obilježila je video izložba Rikardovih radova na više od 1000 m² videofasade Sarajevo City Centra. Koristeći prenosivost koja karakteriše njegove radove u digitalnom formatu odlučio je izlagati na mjestima koja nisu uvijek klasični izložbeni prostori. Digitalni radovi, digitalna video izložba!

Izložba će ostati upamćena i po radionici crtanja za posjetioce SCC-a i mališane Dječijeg doma Bjelave koji su za svoju kreativnost nagrađeni Druškićevim radom.

I za kraj, radosna vijest dolazi iz concept store Kutcha: Rikardove radove, pored galerije Java, možete potražiti i u ovom zanimljivom concept store u Sarajevu.

 

 


0 Comments

Podijelite vaše mišljenje.

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Leave a Reply